Yaşlı Bakımında Profesyonel Destek Gerektiren Konular

Banyo destegi: Banyo yaşlılarımız için mahremiyeti yüksek ve son derece kendisine özel bir durumdur. Bakıcı yaşlılarımızın alışkanlıklarına uygun biçimde davranılmalı  gerekli tüm güvenlik önlemleri alınmalı kişisel bakım ve temizligine destek olunmalıdır.

Giyinme destegi: Yaşlılıktaki fonksiyon kaybına baglı olarak uygun giysi seçimi saglanmalı, kendisinin giyinmesi konusunda onu cesaretlendirmeli sürece onu dahil etmeli ve bakıcı asla aceleci davranmamalıdır.

Yemek yeme :Kronik hastalıklar dikkate alınarak yeteri kadar yemek sıvı ve mineral alımı saglanmalı bunun için uygun menüler hazırlanmalıdır. Yemegin yedirilmesi, saglıklı ve güvenli bir şekilde saglanmalıdır.

Agız bakımı : Yetersiz agız bakımı yaşlıya verdigi rahatsızlıgın yanı sıra pnömoni gibi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle düzenli ve bilinçli agız bakımı yapılmalıdır.

Bagırsak ve mesane kontrolü : Yaşlının yaşam konforu ve öz saygınlıgı için bu konu oldukça önemlidir. İdrar ve dışkı kaçırma durumları enfeksiyonlara neden olabileceğinden titiz ve dikkatli olunmalıdır.

Uyku düzeni : Uyku düzeninin bozulması yaşlının kendisini  ailesini ve bakım veren hasta yaşlı bakıcının yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkiler. Uyku düzeninin saglanması konusunda profesyonel destek alınmalıdır.

Agrı yönetimi : Yaşlının agrı duygusu yaşaması yaşam süreci içerisinde tüm duygularını olumsuz yönde degiştirir. Agrı yönetimi profesyonel bir disiplinle çözümlenmelidir.

Sosyal etkileşim, hareket ve anlamlı ilişki kurma: Bireyler ve yaşlılar için sosyal hayattaki tüm aktiviteler bireyin yaşantısını ve ilgilerini yansıttıgı sürece anlamlıdır. Dolayısıyla anlamlı aktivitelerde bulunmak yaşlının kendisini iyi ve yararlı hissetmesini sağlar.

Anksiyete ve ajitasyon : Bu durum yaşlının stresli bir ortamı yada düşünceyi deneyimlemesinden ve bunu kendisi ve sevdikleri için tehdit olarak algılamasından kaynaklanmaktadır. Yaşlıların bu tür duygulanım bozuklukları dikkatli bir şekilde yönetilemezse panik atak  depresyon ve konfüzyon gibi bir çok durumla karşılaşılabilir.

Müzik aktiviteleri : Yaşlılıkta sıklıkla görülen Demans  Alzheimer ve depresyon gibi rahatsızlıklarda müzigin sakinleştirici ve gevşetici etkisi oldugu bir çok araştırmada olumlu bulunmuştur.

Ev ortamının güvenligi : Yaşlılıkta görülen en büyük problemlerin başında düşme riski gelmektedir. Önlenebilir tüm kaza ve risklerin önüne geçmek için ev ortamının güvenligi düzenli olarak gözden geçirilmeli ve önlem alınmalıdır.

Manevi destek : Yaşlıların bakımında bütüncül bir yaklaşım temel alındığından bireyin ihtiyaç duydugu manevi güçlerin desteklenmesi saglanmalıdır.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.