Çocuk  Bakıcısı İle Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmelidir

Çocuğun tuvalet eğitimi hazır oluş becerilerinin kazanmış olması ile başlar.  Ebeveynlerin ise bakıcı ile tuvalet eğitimine ne zaman, nasıl başlanacağına dair ortak ve tutarlı      fikirlerinin olması bu süreci kolaylaştıracaktır. Bakıcının bu evrede yapıcı, olumlu, anlayışlı ve sabırlı olmaları çok önemlidir.

Çocuğun hayatında büyük değişikliklerin olduğu bir dönem ise (kardeş doğumu, ev taşınma, ölüm vb.), tuvalet eğitimini verecek bakıcı yeterli zaman ayıramayacaksa  veya eğitim süreci kesintiye ugrama riski var ise egitime başlanmamalı ve daha uygun bir zaman beklenmelidir.

Öncelikle çocuğun tuvalet eğitimine başlanırken çocuğun tuvalet kullanımı hakkında bilgilendirilmesi önemlidir. Bu aşamada bakıcısı Ona ‘’ Sen artık büyüdün, büyükler gibi külot giyebilirsin. Bez yerine bundan sonra bizim gibi tuvalete gidebilirsin. Tuvalete kolay ulaşabilmen için basamak koyduk. Rahat oturabilmen için üstünde küçük çocuk adaptörü var. Onu kullanarak sende bizim gibi tuvaletini yapabileceksin.’’ gibi bir açıklama yapabilir. Daha sonra bakıcı  bezleri ortadan kaldır ve deneme külotuna geçiş yapar.

  Çocuğunuz ile birlikte alışverişe çıkarak onunda beğendiği külotları almanız onun motivasyonunu yükseltecektir. Bu süreçte çocuğunuzun üzerine kolay çıkarılabilir kıyafetler seçin.

Çocuğunuzun kullanacağı adaptörü ve basamağı bakıcısı yerleştirir ve her zaman ulaşılabilir olmasına dikkat eder. Yetişkinlerin tuvaleti kullandıktan sonra mutlaka adaptörü yerine takmalıdır. Genelde tuvaletini yaptığı zamanları bakıcısı  belirler  ve o zamanlarda çocuğunuzu adaptörüne oturtur. Gün içinde bakıcı çocuğunuzun tuvaletinin geldiğine dair ipuçlarını yakalayıp hemen onu tuvalete götürür. Tuvaletinin azda olsa bir kısmını tuvalete yapması önemlidir. Bakıcı çocuk tuvalete gittiğinde onu yalnız bırakmaz, ona eşlik eder.

Tuvalete gitme için bakıcı ( çiş/kaka yapma ) gibi kelimeler kullanır ve bu davranışları ifade eder  ‘’Çiş mi yapacaksın?’’ vb…

Bir önemli diğer nokta ise bakıcı çocuğunuzu istemediği halde lazımlıkta/tuvalete oturtmaktan kaçınmalıdır. Çocuğun tuvalet yapma ile olumsuz duyguları eşleştirmesine yol açabilir, bu durumda tuvalet eğitiminin verilmesini güçleştirir. Asla ceza olarak lazımlık/tuvalette oturmayı ne aile nede bakıcı kullanmamalıdır.

Eğer lazımlık kullanarak eğitime başlama ihtiyacı duyuyorsanız (çocuğunuzda klozeti kullanmada telkin ile geçmeyen bir endişe duyuyorsa) veya tercih ediyorsanız; çocuğunuz ile birlikte seçtiğiniz bir lazımlık ile başlayın. Lazımlığın ulaşılabilir olması ve esas evdeki tuvaletin bulunduğu odada olması önemlidir. Salonda, odasında veya televizyonun karşısında olması uygun olmayacaktır. Çocuğunuzun genellikle tuvaletini yaptığı zamanlarını belirleyen bakıcı  ozamanlarda çocuğunuzu lazımlığa oturtur. Gün içinde çocuğunuzun tuvalete gitme ihtiyacını belirten hareket ve sözlerine dikkat eder. Bu söz ve hareketleri gözlemlediğinde çocuğunuzu lazımlığa oturtur. Böylece tuvalete oturma rutini geliştirmiş olur. Belli zamanlarda çocuğunuza tuvalete gitme ihtiyacının olup olmadığını sorar. Lazımlığını ve tuvalet kullanımda yanında olmaya özen gösterir.

Çocuğunuz lazımlığa alıştığından bir süre sonra yetişkinlerin kullandığı tuvalete geçişinde ona uygun aparat alınması ve tuvalete ulaşabilmesi için basamak alınması gerekir. Çocuğunuzun tuvaletini yaparken ayağının basamağa basması, bağırsak hareketleri için gereklidir.

Tuvaletini yaptıktan sonra sifonu çekme ve el yıkama rutini ile öz bakım becerilerini bakıcısı teşfik ederek  kazandırabilir. Kız çocuklarının tuvaletlerini yaptıktan sonra önden arkaya altını silmesinin öğretilmesi sağlığı açısından çok önemlidir.

Zaman zaman kazalar olması çok normaldir. Bu tür kazalarda hiç tepki verilmemesi, ceza verilmemesi gerekir.

Ev içinde olan, çocuğunuz ile ilgilenen her kişinin (bakıcı, anneanne, babaanne vb.) tuvalet rutinini aynı olarak uygulamaya devam etmesi süreci hızlandırır ve kolaylaştırır.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.