Bebeklerde İştahsızlık Durumunda Bakıcının Ne Yapması Gerekir?
- Evinizde öğün düzeni ve saatleri düzenli olsun
Öğünler ve ara öğünler için güzel bir düzen bakıcı veya anne tarafından hazırlanır. Bebeğinin uyku saati ailenin hep birlikte olduğu akşam saatleri gibi saatlere dikkat ederek ara öğün ve öğün saatlerine ve bu öğünlerin içeriğine karar verilir.
Bebeğinin en iştahlı olduğu zaman dilimine dikkat edilmelidir. Bu zaman dilimine en besleyici gıdalardan oluşan öğünü koymakta fayda olacaktır.
Her öğünün tamamlanma süresi 30 dakika olarak düşünülebilir. Öğünleri bundan uzun tutulmamalıdır bakıcı bu konuda dikkat etmelidir.
- Bebeğinin iştahını kesebilecek şeylere karşı bakıcı önlemini almalıdır
Öğün ve ara öğünler dışında bebeğinize atıştırma fırsatı verilmemelidir.
Öğün öncesinde çok sıvı içmesi midesini doldurur. Bu yüzden yaklaşık yarım saat öncesinden itibaren sıvı alımını bakıcı azaltmalıdır.
Öğünleri küçük bir tabakta verilir. Gerekirse tekrar yemek eklenir. Tabağın çok dolu olması bebeğinin gözünü korkutabilir.
- Rahatsız olabileceği faktörleri gözden geçirmekte fayda vardır
Yemeğin ısısı bebeginizi en çok rahatsız edebilecek faktörlerden biri. Ilık yemekleri bebekler daha çok sever iyi bir bakıcı bunun bilincindedir.
Bebeğinize bakıcısı yemeği çiğnemesi için fırsat vermili. Kaşıkla yemek veriyorsa hızlı hızlı vermemeli. Kendisi yiyebiliyorsa bakıcı yedirmemelidir.
Bebeğinize bakıcısı yeme becerisine uygun yemekler sunmalı. Henüz cigneme becerisi yeterli degilse büyük büyük parçalar içeren et yemeklerinden vermemeli. Onun yerine kıymalı küçük küçük doğranmış ve iyi pişirilmiş sebze yemeklerinden vermeli. Becerisi arttıkça diğer yemeklere geçilmelir.
Belirli gıdalarla arasının iyi olmadığını düşünüyorsanız yani yemek seçiyorsa yemesi için zorlamayıp bakıcısına bu konuda bilgi vermekte fayda vardır. Sade olarak yemek istemediği gıdayı diğerleri arasında saklı olarak verilebilir. Mesela sebze yemeyen bebeğe sebzeli köfteler hazırlanabilir.
- Dikkatini dağıtabilecek uyaranları yemek alanında bulundurmamaya bakıcı büyük özen göstermelidir
Yemeği kolay yedirmek için televizyon ya da tablet gibi teknolojik cihazlardan yararlanılmamalı. Çünkü çocuğun ilgisi bunlara kaydığında ne yediğini de nasıl yediğini fark etmez.
- Bebeğinize bakıcısı yemek zamanlarını sevdirebileceği ortam sağlanmalıdır
Tabak kaşık gibi mutfak malzemelerinin sevimli olması bebeğin hoşuna gidebilir. Bazen de tabakların içerisindeki figürler bebeğin yemeği bitirmesini kolaylaştırabilir çünkü bebeğin yemeğini yedikçe figürün yavaş yavaş tamamı ortaya çıkar.
“O yemeğini yerken aradan şu işimi de çıkarayım” diyebir bakıcı düşünmemelidir. Yemek zamanlarını tamamen ona ayırmalı,onunla bol bol sohbet etmelidir.
Bakıcı bebeginize yemesini istediğiniz yemekleri farklı ve eğlenceli sunumlarla önüne koymalır. Böylesinin daha çok ilgisini çekeceğine emin olabilirsiniz.
Bebeğinizi ne olursa olsun ne anne nede bakıcısı zorlamamalıdır…
Bir cevap yazın